LİSANS DERS KAYITLARI Hk. (2023 2024 Bahar)

Sevgili Öğrencilerimiz,

2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı derslerimiz büyük oranda yüz yüze yapılacaktır.

Hepimiz için sağlıklı, güzel ve başarılı bir dönem olmasını dileriz.

DERS KAYITLARI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ KONULAR HAKKINDA AŞAĞIDA BİLGİ VERİLMİŞTİR.

LÜTFEN OKUMADAN DERS KAYDI YAPMAYINIZ.

• Ders kayıt işlemleri OBS https://obs.yildiz.edu.tr/ otomasyon sistemi üzerinden yapılacaktır. OBS Ders Kayıt kılavuzuna erişmek için tıklayınız.
  • 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı ders programı için tıklayınız
  • Proje 1- Grupları ile  Mekanik ve Isıl Alan ayrımı için  tıklayınız
  • Proje 2- Grupları ile Mekanik ve Isıl Alan ayrımı için  tıklayınız
  • Bitirme Grupları için  tıklayınız
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı duyurusu için tıklayınız.
  • Ders alma dilekçesi ile ders kaydı (yönetmelikteki mazeret durumları haricinde) söz konusu olmayacaktır.
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ ndan alınan bilgiye göre, ders seçimi her sınıf için ilgili günde 09.00 – da açılacaktır.
  • Kontenjan artırım takvimi aşağıdaki gibidir:

•
  • 4. sınıf dersleri, MAK4XXX kodlu zorunlu ve seçmeli dersler, 13 Şubat günü saat maksimuma yakın kapasite ile açılacak, bağımsız ders kaydı gününe kadar kontenjan artırımı yapılmayacaktır.
  • 3. Sınıf dersleri, MAK3XXX kodlu zorunlu (Proje 1 hariç) ve MAK3XXX-MAK4XXX kodlu seçmeli dersler, 14 Şubat günü saat 09.00 dan önce artırılacaktır.

• 2. Sınıf dersleri, MAK2XXX kodlu zorunlu dersler 15 Şubat günü saat 09.00 dan önce  artırılacaktır.

• 1. Sınıf dersleri, MAK1XXX kodlu dersler, 16 Şubat günü saat 09.00 dan önce artırılacaktır. NOT: MATXXXX, FIZXXXX, MDBXXXX, TDBXXXX, KIMXXXX kodlu derslerin kapasite artırımı yetkisi bölüm başkanlığımızda değildir. Bu derslerin kapasitelerini ilgili bölüm başkanlıkları ile görüşünüz. (Örn: MATXXXX için Matematik Bölüm Başkanlığına vb.)

19 Şubat  Bağımsız ders kaydı günü için, tüm derslerin kontenjanları (bir önceki gece sistem kapalı iken) artırılacaktır. Bu artış sınıf kapasiteleri ile sınırlı olduğundan, belli ölçüde artırım yapılması mümkün olacaktır.

Proje 1 – Proje 2, Bitirme Çalışması ve Laboratuvar ve Özel Laboratuvar dersleri maksimum kapasiteye yakın şekilde ilk günden belirlenmiştir. Tüm grupların (tüm ısıl gruplar ya da tüm mekanik gruplar ayrı ayrı) dolduğunda bu dersler için yukarıdaki takvimden bağımsız olarak artırım yapılır.

PROJE 1 / PROJE 2 DERSLERİ:

Proje 1, Proje 2 dersleri en az 3 kontenjan ile açılabilmektedir. 3’ten az öğrencinin seçtiği gruplar kapatılacak, bu gruplardaki öğrenciler bölüm tarafından diğer gruplara aktarılacaktır. Proje grupları dolmadan kontenjan artırılması yapılmayacaktır.

Proje1, Proje 2 ve Bitirme Çalışması Dersleri Kuralları:

Her öğrencinin bir Mekanik grubu, bir de Isıl grubu tasarım yapması gerekmektedir. (2012-2013 Güz yarıyılından önce Proje 1 ve Proje 2 derslerinin ikisini de geçmiş olanlar için bu şart aranmaz.).

Öğrenci numarasının son rakamı tek olan öğrenciler, Proje 1 dersini Mekanik grubundan, çift olan öğrenciler Proje 1 dersini Isıl grubundan seçeceklerdir. Öğrenci numarasının son rakamı tek olan öğrenciler, Proje 2 dersini Isıl grubundan, çift olan öğrenciler Proje 2 dersini Mekanik grubundan seçeceklerdir. Proje 1 ve Proje 2 seçimlerini yukarıdaki şekilde yapmayan öğrencilerin dersleri silinecektir.

MESLEKİ SEÇİMLİK DERSLER :

2018 Eğitim Planı’nda tüm Mesleki Seçimlik dersler, “Mesleki Seçimlik 1” olarak aynı havuzda olup, mezun olabilmek için toplam 8 adedinden başarılı olunması gerekmektedir. Derslerin listesine ders planından erişmek için tıklayınız.

Kontenjanı 15 öğrenci altında olması nedeniyle kapanacak dersler, 20 Şubat günü ilan edilip kapatılacak, bu derslere kayıt yaptıranlar, 21 Şubat- 08 Mart  Ders ekle gününde boş kontenjanlar dahilinde ders seçimi yapabilirler. Dilekçe ile bu derslerden de alınamayacaktır.

SOSYAL SEÇMELİ DERSLER

“Sosyal Seçmeli 1” olarak tek bir havuzda tanımlanmıştır. Alınan her sosyal seçmeli ders, sırasıyla, Sosyal Seçmeli 1-1, Sosyal Seçmeli 1-2 şeklinde öğrenci bilgi sistemine otomatik olarak işlenmektedir.

Önceden alıp, başarısız olduğunuz veya düşük notla geçip not yükseltmek istediğiniz seçmeli derslerde, ders kaydı sırasında mutlaka ders saydırma işlemi yapınız. Mezuniyet için sorumlu olduğunuz seçmeli ders sayısından fazla ders almayınız!

Servis Dersleri ve Sosyal Seçmeli Dersler için ilgili bölümlerin web sayfalarını inceleyiniz

KAPANAN DERSLER

Ders seçimi takviminde belirtilen 20 Şubat günü ilan edilecek, dersi kapanan öğrenciler yine akademik takvimde belirtilen , 21 Şubat- 08 Mart günü otomasyon sistemi üzerinden kontenjanı uygun başka bir derse kayıt yaptırabileceklerdir.  Bu işlem yapılırken kesinlikle ders silme yapılamayacaktır.

DİKKAT! Bu dersler de dilekçe ile alınamayacaktır.

İLGİLİ YÖNETMELİK VE YÖNERGELER:

Ders kayıtlarınızı aşağıdaki bilgileri dikkatlice okuyup, kurallara uygun olarak yapınız.

Yıldız Teknik Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ve ilgili Yönergeleri mutlaka okuyunuz. Yönetmelik ve Yönergelere ulaşabileceğiniz bağlantılar aşağıda verilmiştir.

YN-008-YTÜ Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği

DERSE DEVAM HAKKINDA

Proje 1-2, Bitirme Çalışması, Laboratuvar ve Özel Laboratuvar dersi dışında kalan MAK kodlu dersler için Makine Fakültesi Fakülte Kurulu tarafından aşağıdaki karar alınmıştır.

"2019/2020 Eğitim Öğretim Yılı Bahar döneminden itibaren “Öğrencinin devamını sağladığı dersi tekrar alması durumunda devam şartının aranmamasına” karar verilmiştir."

İletişim:

mkmblm@yildiz.edu.tr

** Öğrenci Bilgi Sisteminin çalışması ile ilgili sorunların çözümü ile ilgili sorularınızı obs@yildiz.edu.tr adresine sorunuz. Bununla ilgili olarak Bölümümüze telefon açmayınız ve e-posta göndermeyiniz.

** Harç ile ilgili sorunlarınız için Harç Bürosu ile irtibata geçiniz.

Makine Mühendisliği Bölüm Başkanlığı